Voor de meeste vragen ligt het antwoord of de oplossing vaak dichterbij dan men denkt.

Het kan voorkomen dat je een probleem hebt of met een vraag zit die niet direct door vrienden, kennissen of de contactpersonen uit jouw eigen netwerk beantwoord kan worden.

Door simpelweg de vraag in je netwerk te leggen komen antwoorden vanuit de tweede lijn al snel. Er zijn op LinkedIn en Facebook genoeg voorbeelden te vinden.

Mensen die jou aardig vinden en vertrouwen gaan bijna als vanzelf voor je aan de slag. Als mensen je aardig vinden en vertrouwen, wil men je ook een plezier doen (je iets gunnen) en je helpen jouw probleem op te lossen.

Jouw relaties en kennissen gaan voor je aan de gang en het antwoord komt vanuit het netwerk van je netwerk.

Zelf probeer ik er achter te komen waar ik iemand mee kan helpen of wie ik ken die dan de ander kan helpen. Dat betekend goed luisteren naar wat men te bieden heeft of waar men naar op zoek is.

Mensen worden blij als je ze wilt helpen, al is het enkel en alleen het doorgeven van contact informatie, veelal maak je daarmee twee mensen blij. Gun de mensen een blik in uw netwerk en daardoor gunt men jou ook iets als je daarom vraagt.

Geven zonder er iets voor terug te krijgen? Door te geven kan je zelf later ook vragen.

Als je aan een ander iets geeft of gunt zullen de meeste mensen zich jou blijvend herinneren en zeker geneigd zijn jou te helpen als jij de ander maar duidelijk maakt waar jij een probleem mee hebt of welke hulp jij nodig hebt. Men zal dan ook in hun netwerk voor je gaan informeren.

Netwerken is ontvangen door te geven.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 

Scroll Up