Je herkent dit vast wel.

We e-mailen, Twitteren, SMS-sen, Whatsappen, Skypen, en delen van alles (zowel privé als zakelijk) op Social Media.

Openbaar delen we waar we zijn en wat we eten en soms houden we direct contact via privé berichten op WhatsApp en Facebook. Een dagelijks lawine aan berichten, foto’s, video’s geven een beeld van wie je bent en wat je doet. Je wordt heel vaak gestoord door de geluiden en het trillen van de smartphone als er weer een bericht voor je is. Soms kan je de tijdlijn niet meer bijhouden en is het aantal berichten gewoon te veel. Van een aantal groepen op verschillende social media heb ik afscheid genomen.

Zowel zakelijk als privé biedt internet een zeer groot bereik met veel contacten en relaties, voor sommigen hoe meer hoe beter. Hoe je kan je daar het beste mee omgaan. Een andere vraag is: Waar gaat het nu eigenlijk om.

Alles staat echter zwart op wit en kan altijd en overal worden gelezen en blijft ook voor eeuwig bewaard. (daar schuilt soms ook een gevaar in) We blijven maar zenden en nu maar afwachten of het gelezen wordt.

Hoe beleeft de lezer het bericht, welke gevoelens roept het bericht op? Bij foto’s krijg je een iets betere indruk en bij video’s bepaal je of je blijft kijken als de indruk die je in eerste instantie krijgt van de persoon goed is en de inhoud komt vaak op de tweede plaats. Dat is dan nog mede afhankelijk van de gebruikte achtergrond, de houding en de uitstraling van de mensen in de video.

Zakelijk is de trend nog steeds dat mensen die we leren kennen via internet en waar we zaken mee willen doen, ook in levende lijve willen ontmoeten. We willen ze in de ogen kunnen kijken en echt persoonlijk mee communiceren. Streaming van live-uitzendingen zal in 2017 gaan toenemen met Periscope en Facebook Live, hierbij is de communicatie (net als op TV) het zenden van informatie en is er weinig tot geen (persoonlijke) interactie mogelijk.

Via de Social Media en e-mail blijf je toch nog veel missen. Er gaat niets boven de kracht van echt persoonlijk contact. De aandacht die je aan elkaar kan geven en door de lichaamstaal voel je zaken veelal intuïtief aan. Gezichtsuitdrukkingen zeggen vaak meer dan woorden, door kleine nuances begrijp je elkaar beter en wordt er automatisch via je eigen lichaamstaal gereageerd, we “lezen”elkaar veel beter en zonder typefouten.

Internet en social media, er is niets mis mee. Je komt in contact met oude studiegenoten en leert nieuwe mensen kennen. De mogelijkheden om jezelf te profileren en te kijken wat anderen te bieden hebben zijn ongekend en er komen steeds meer mogelijkheden bij.

Zelf heb ik dat ook, als ik iemand “ontmoet”op internet, pak ik de telefoon en bel om eens af te spreken. Men verwacht dat vaak niet en is verbaasd dat men gebeld wordt, een afspraak is dan snel gemaakt. Ook reageer ik vaak op berichten vanaf LinkedIn (meer zakelijk) en Facebook (meer privé) van verjaardagen en jubilea door een korte felicitatie te sturen.

De ervaringen in de afgelopen tijd hebben mij geleerd de social media een prachtig platform zijn om jezelf te profileren en met veel mensen in contact te komen. (kwantiteit)

Mijn echte netwerk, zowel zakelijk als privé bestaat uit mensen met wie ik “Face to Face” contact heb. Deze staan in een CRM-systeem, dat was vroeger gewoon excel, maar nu gebruik ik Netcircuit.org, waar ook een aantal van m’n relaties gebruik van maken. Daar kan ik op een eenvoudige manier de kenmerken van de relatie aangeven, berichten sturen en een logboekje per relatie bijhouden. (ook van m’n online relaties)

Waar het om gaat bij persoonlijke communicatie?

Voor de echte communicatie met je netwerk gaat het om regelmatig persoonlijk contact houden, waarbij het niet alleen maar gaat om zaken doen maar je ook echt interesse hebt voor persoonlijke dingen en omstandigheden van de ander. (hobbie, gezondheid etc.) Dat doe je bij voorkeur niet via social media, als je elkaar niet in levende lijve kan spreken bel dan even gewoon op of gebruik Face Time of Duo voor een één op één video gesprek.

Met vriendelijke groet,

Jacques Bais

 

 

 

 

 

 

 

Scroll Up